Nem bírod a tojást? Nézd meg hogy kerülheted el és mit ehetsz helyette!

A tojás kiváló fehérjeforrás, és jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Mégsem nélkülözhetetlen része a táplálkozásnak, mert számos egyéb, azonos tápértékű élelmiszerrel helyettesíthetjük.

Ha az összetevők között a következőket látod, a termék tojás eredetű fehérjét tartalmaz:

  • albumin,
  • tojásfehérje,
  • fagyasztott tojás,
  • ovalbumin,
  • ovovitellin,
  • tojáspor,
  • tojásfehérje,
  • globulin,
  • ovoglobulin,
  • pasztőrözött tojás.
  • tojás proteinek,
  • szárított tojás,
  • livetin,
  • ovomucin,
  • vitellin.

Ezek a tojásszármazékok leggyakrabban a következő termékekben találhatók:

  • sütemények, péksütemények, desszertek
  • pudingok és egyéb készételek
  • majonézek
  • friss péksütemények, amelyeken nincsenek feltüntetve az összetevők

Tojáshelyettesítők

A tojás általánosan használt sütéshez, mázak készítéséhez vagy kötőanyagként, de a következő alternatívák segíthetnek kiváltani anélkül, hogy le kelljen mondanunk a szokott ételeinkről.

1 tojás helyett használható:

  • 1 evőkanál csicseriborsó vagy szója liszt és 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál nyílgyökérliszt és 1 evőkanál szója liszt 1 evőkanál vízben
  • 1 evőkanál lenmagliszt és 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál liszt, 1/2 evőkanál zsiradék, fél teáskanál sütőpor, és 2 teáskanál víz
  • 50 g tofu elkeverve / összeturmixolva a recept folyékony részével
  • 1/2 nagy banán, pépesítve
Otthon elvégezhető gyorsteszt Tojásallergia kimutatására