Nem bírod a tojást? Nézd meg hogy kerülheted el és mit ehetsz helyette!
A tojás kiváló fehérjeforrás, és jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Mégsem nélkülözhetetlen része a táplálkozásnak, mert számos egyéb, azonos tápértékű élelmiszerrel helyettesíthetjük.
Ha az összetevők között a következőket látod, a termék tojás eredetű fehérjét tartalmaz:
- albumin,
- tojásfehérje,
- fagyasztott tojás,
- ovalbumin,
- ovovitellin,
- tojáspor,
- tojásfehérje,
- globulin,
- ovoglobulin,
- pasztőrözött tojás.
- tojás proteinek,
- szárított tojás,
- livetin,
- ovomucin,
- vitellin.
Ezek a tojásszármazékok leggyakrabban a következő termékekben találhatók:
- sütemények, péksütemények, desszertek
- pudingok és egyéb készételek
- majonézek
- friss péksütemények, amelyeken nincsenek feltüntetve az összetevők
Tojáshelyettesítők
A tojás általánosan használt sütéshez, mázak készítéséhez vagy kötőanyagként, de a következő alternatívák segíthetnek kiváltani anélkül, hogy le kelljen mondanunk a szokott ételeinkről.
1 tojás helyett használható:
- 1 evőkanál csicseriborsó vagy szója liszt és 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál nyílgyökérliszt és 1 evőkanál szója liszt 1 evőkanál vízben
- 1 evőkanál lenmagliszt és 1 evőkanál víz
- 1 evőkanál liszt, 1/2 evőkanál zsiradék, fél teáskanál sütőpor, és 2 teáskanál víz
- 50 g tofu elkeverve / összeturmixolva a recept folyékony részével
- 1/2 nagy banán, pépesítve