Az amerikaiak sajtos tésztája, a Mac and Cheese számos módon variálható. Itt egy sütőtökös változat.

Hozzávalók (6 főre):

  • 40 dkg sütőtök
  • 40 dkg tészta
  • 6 dkg vaj
  • 2 ek kukoricaliszt
  • 7 dl tej
  • bors
  • szerecsendió
  • chilipehely
  • 40 dkg cheddar sajt
  • 15 dkg sonka
kalória tartalom
kalória:
770 kcal/adag
elkészítési idő
elkészítési idő:
30 perc + 25 perc sütés
tojásmentes
tojásmentes

Elkészítés:

  • A sütőtököt megsütjük és lepürésítjük. Vagy felhasználjuk az előző napi sült tök maradékát. 🙂
  • A tésztát bő vízben kifőzzük.
  • A vajat egy nagy serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és pár perc alatt, folyamatos kevergetés mellett halványsárgára pirítjuk.
  • Folyamatosan keverve hozzáöntjük a tejet. Vigyázzunk, hogy csomómentes legyen.
  • Az így kapott besamel mártást sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Adhatunk hozzá chilit is.
  • A tűzről levéve hozzáadjuk a sütőtökpürét, a kis kockára vágott sonkát és a cheddar 3/4-ét. Simára keverjük, majd jöhet bele a tészta is.
  • Egy tepsit kivajazunk, és zsemlemorzsával meghintünk.
  • Beleöntjük a tésztát, és a tetejét megszórjuk a maradék sajttal.
  • 180°C-os sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük.

Melegen a legfinomabb, amikor a sajt még nyúlik. 🙂

Jó étvágyat!