Az amerikaiak sajtos tésztája, a Mac and Cheese számos módon variálható. Itt egy sütőtökös változat.
Hozzávalók (6 főre):
- 40 dkg sütőtök
- 40 dkg tészta
-
6 dkg vaj
-
2 ek kukoricaliszt
-
7 dl tej
-
bors
-
szerecsendió
-
chilipehely
-
40 dkg cheddar sajt
- 15 dkg sonka


kalória:
770 kcal/adag

elkészítési idő:
30 perc + 25 perc sütés

tojásmentes
Elkészítés:
- A sütőtököt megsütjük és lepürésítjük. Vagy felhasználjuk az előző napi sült tök maradékát. 🙂
- A tésztát bő vízben kifőzzük.
- A vajat egy nagy serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és pár perc alatt, folyamatos kevergetés mellett halványsárgára pirítjuk.
- Folyamatosan keverve hozzáöntjük a tejet. Vigyázzunk, hogy csomómentes legyen.
- Az így kapott besamel mártást sóval, borssal és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Adhatunk hozzá chilit is.
- A tűzről levéve hozzáadjuk a sütőtökpürét, a kis kockára vágott sonkát és a cheddar 3/4-ét. Simára keverjük, majd jöhet bele a tészta is.
- Egy tepsit kivajazunk, és zsemlemorzsával meghintünk.
- Beleöntjük a tésztát, és a tetejét megszórjuk a maradék sajttal.
- 180°C-os sütőben 25 perc alatt pirosra sütjük.
Melegen a legfinomabb, amikor a sajt még nyúlik. 🙂
Jó étvágyat!