Növelheti a bélbetegség kockázatát a gyermekkori antibiotikum-használat

Bizonyos antibiotikumok alkalmazása gyermekekben fokozhatja a bélbetegségek kialakulásának kockázatát.

Minél fiatalabb korban és minél több antibiotikumot fogyaszt egy gyermek, annál magasabb lesz a gyulladásos bélbetegségek, vagyis a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás (orvosi szóval colitis ulcerosa) kockázata.

Minél több antibiotikumot szednek a gyerekek, annál nagyobb mértékben nő a kockázat.”– állítja Dr. Matt Kronman, a seattle-i Washington Egyetem Orvostudományi Karának kutatója, a vizsgálat vezetője

Közel egymillió 17 éven aluli brit gyermek adatait elemezték. A vizsgált gyerekek 64 százaléka szedett legalább egyszer valamilyen antibiotikumot, 58 százalékuk pedig anaerob ellenes antibiotikumot. Ez utóbbi antibiotikum típus olyan baktériumokat céloz, amelyeknek nincs szüksége oxigénre a szaporodáshoz. Ebbe a csoportba tartozik a penicillin, az amoxicillin, a tetraciklin, a metronidazol és a cefoxitin.

Az utánkövetés alatt közel 750 gyermekben alakult ki Crohn-betegség vagy fekélyes vastagbélgyulladás. Ezeknek az életre szóló betegségeknek a közös tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a hasmenés és a fogyás. A rendellenességek kockázata több mint ötször magasabb volt azokban a csecsemőkben, akik 1 éves koruk előtt kapták a gyógyszert, mint azokban, akik nem kaptak antibiotikumot. A kockázat azonban az életkor növekedésével jelentős mértékben csökkent.

Bakteriális eredetű betegségeknél az antibiotikumok használata sokszor elkerülhetetlen. Vírusos betegségek esetén azonban nem indokolt.

Forrás: Medipress

Antibiotikum használata előtt tudd meg, hogy vírus vagy baktérium okozza a betegséget!
CRP szint gyorsteszt – a bakteriális fertőzés okozta gyulladás kimutatására

 

Ha antibiotikumot szedsz, segítsd bélflórád egészségének megőrzését vagy helyreállítását!
ProbFlora – komplex segítség a bélflórának probiotikummal és prebiotikummal!