Sportolni szeretnél, de még nem tudod melyik sportot válaszd? Segítünk Neked! Összegyűjtöttük néhány sportnem előnyét, reméljük kedvet kapsz a rendszeres mozgáshoz!

Miért sportoljunk?

Azért, hogy örömünket leljük benne, hogy feltöltődjünk a szabad levegőn, hogy megszabaduljunk a felgyülemlett méreganyagoktól és a stressztől, hogy aktívan töltsük az időt barátainkkal, szeretteinkkel, és nem utolsó sorban azért, hogy csökkentsük az elhízás, a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. A sport hozzásegít ahhoz, hogy kitartóbbak, kiegyensúlyozottabbak, fittebbek legyünk, jól érezve magunkat a saját bőrünkben.

Hányszor?

Heti háromszor kellene mozogni, de az az ideális, ha minél többször és minél változatosabb mozgásformákat választva sportolunk. Persze egy pihenőnapot érdemes beiktatni.

Mennyit?

A túl kevéssé, de a túlságosan megerőltető sem jó. Ez egyénenként eltérhet. Ha másnap alig érzel valamit az izmaidban, akkor még növelheted az edzés idejét/intenzitását. Egy edzés legalább 30 percig tartson! Érdemes megjegyezni, hogy zsírégetés csak kb. 30 perc mozgás után kezdődik.
Minden mozgás előtt szánjunk 10-10 percet a bemelegítésre és a nyújtásra is!  Bemelegítéssel felkészíthetjük ízületeinket, izmainkat a megterhelésre, és csökkenthetjük a sérülések kockázatát. Nyújtással levezethetjük a mozgást, és enyhíthetjük az izomlázat is.

Mit?

Az alábbi összeállítás segíthet a döntésben. Persze az életkor, edzettségi szint és a lakóhely, illetve annak környezete is nagyban befolyásolja, hogy melyik sportot érdemes választani.

Futás

Nagy előnye, hogy a szabad levegőn végzett mozgás során a szervezet több oxigént hasznosít. Olyan helyszínt válasszunk ahol nem beton, vagy aszfalt út van. Ez nagyon fontos, mert az izületeinknek nagyon árthatunk vele.
A futás egy jó „karbantartó” mozgásforma! Nem igényel speciális kiegészítőket, csak egy jó helyszínt és egy jó cipőt.
1 óra alatt 10km/h sebességnél kb. 580 kcal-t égethetünk el!

 

Biciklizés

Egy ideális mozgásforma minden korosztály számára.  Fejleszthetjük vele szívünket, keringésünket, erősíthetjük, formázhatjuk a láb, a fenék izmait anélkül, hogy megterhelnénk izületeinket. Jó kiegészítője lehet bármely sportágnak.
20 km/h sebességgel 1 óra alatt kb. 520 kcal-t égethetünk el!

 

 

Görkorizás

Ez a sport nagyon szórakoztató, ha már belejöttél. Úgy formálja a lábat és a feneket, hogy nem terheli meg annyira, mint a futás. Zenével a füledben úgy érezheted mintha táncolnál. Nagyon ki tudja kapcsolni a testet és a szellemet, főleg, ha ideális helyszínt találsz hozzá.
1 óra alatt kb. 370 kcal-t égethetünk el!

 

 

Nordic Walking

Ez a finn eredetű sport azért előnyösebb az ütemes gyaloglásnál, mert a speciális botok segítségével a felsőtestünket is edzhetjük. Nagyobb súlyfelesleggel rendelkezők-, vagy az idősebb korosztály részére kifejezetten ajánlott, hiszen nem terheli meg az izületeket és átmozgatja az egész testet. A mozgás során javul a tartás, a keringés és az állóképesség is.
1 óra alatt kb. 400 kcal-t égethetünk el!

 

Úszás

Minden izomcsoportot (kar, váll, hát, vádli) jól átmozgat, nem terheli meg az izületeket, erősíti a tüdőt, fejleszti a keringést. Aki belvárosban lakik, annak talán egyszerűbb találni egy uszodát, mint olyan területet, ahol biztonságban biciklizhet, futhat, vagy görkorizhat.
1 óra alatt átlagos tempóval Kb. 320 kcal-t égethetünk el!

 

Aerobik

Nagyon népszerű sport a városlakók között, hiszen sok fitnesz terem áll rendelkezésünkre. Átmozgatja az egész testet, levezeti a feszültséget. Előnye még, hogy a csoportban végzett edzések során kisebb az esélye, hogy idő előtt feladjuk a mozgást.
1 óra kb. 300 kcal-t égethetünk el!

 

Néhány érdekesség, hogy az egyéb tevékenységekkel mennyi kalóriát égethetsz el 1 óra alatt:

takarítás kb. 180 kcal, ugrókötelezés kb. 529 kcal, gereblyézés 212 kcal, vásárlás kb. 200 kcal, hálószoba torna szintén 200 kcal. …
Persze rengeteg sport van, amit kipróbálhatsz, de ami nagyon fontos:  rendszeresen mozogj, és ezt a mozgás öröméért tegyed elsősorban. Legyél kitartó, „a nincs rá időm”…nagyon gyenge kifogás! A rendszeres mozgás –a helyes táplálkozás mellett- a legfontosabb, amit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében!
Ha elhatároztad, hogy új sportba kezdesz, ne hagyd, hogy a kezdeti nehézségek gátat szabjanak döntésednek!
Válaszd a Sportolni kezdek csomagot, hogy a mozgás igazi örömforrássá váljon!