Az élelmi rost kedvezően változtatja a bélflóra összetételét, a hasznos baktériumok javára. A tudósok úgy vélik, hogy a bélrendszerben élő mikrobák segítenek megőrizni az emésztőszervrendszer egészségét, ráadásul befolyásolják az olyan betegségekre való hajlamot is, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a gyulladásos bélbetegségek, a vastagbélrák és az autoimmun betegségek.

“Amikor ezek a mikrobák lebontják a rostokat, rövid láncú zsírsavak és más anyagok termelődnek, ami a gazdaszervezet számára előnyösek.” – magyarázta Kelly Swanson professzor.

A kutatás eredményei arra is utalnak, hogy a rost nem csak a tápanyag továbbításához fontos bélmozgások támogatása szempontjából hasznos. Rendszeres fogyasztása helyreállítja a bélflóra egyensúlyát is.

„Sajnos az emberek a javasolt napi 30-35 gramm rostmennyiségnek csak a felét fogyasztják el. El kellene olvasniuk az élelmiszerek címkéit, és olyanokat választani, melyek rostban gazdagok” – tanácsolja Swanson.

A kutatás

A kontrollált, kettős vak intervenciós kutatáshoz 20 egészséges férfit választottak ki, akik átlagosan napi 14 gramm rostot vettek magukhoz, és különböző készítményekkel egészítették ki az étrendjüket. A kontrollcsoport termékei nem tartalmaztak plusz rostot. A második csoporté 21 gramm polydextrózt, egy gyakori rost-adalékanyagot; a harmadik csoporté pedig 21 gramm oldható kukoricarostot. A 16-21. napon székletmintákat gyűjtöttek tőlük, és DNS-teszttel állapították meg, milyen mikrobák vannak jelen a bélrendszerükben. A DNS-t aztán 454 piroszekvenálásnak vetették alá, mely egy ujjlenyomat-technika a jelenlevő baktériumok feltérképezésére.

Mindkét fajta rost befolyásolta a baktériumok mennyiségét. Az oldható kukoricarost esetében nőtt a Lactobacillusok száma, melyet gyakran használnak probiotikumként.Faecalibacterium mennyisége emelkedett azoknál, akik mindkét fajta rostot ették. Swanson szerint a tapasztalt változás, mely attól következett be, hogy több és többfajta rostot vittek be a szervezetbe, pont ellenkezője volt annak, mint amit a legyengült bélrendszerű embereknél lehet látni.

Az egyik baktérium, mely szaporodásnak indult a rostok hatására, gyulladásgátló hatású, prebiotikummal pedig elérhető a terjeszkedésük” – mondta el Swanson.

Vagyis látható a pre- és probiotikumok használatának jelentősége a bélrendszer támogatása érdekében.

Forrás: Medipress

ProbFlora – probiotikumok és prebiotikum az egészséges bélflóra megőrzéséhez!