Melyik gabona milyen hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz?
A gabonák eltérő élettani hatásokkal rendelkeznek, összetételük, emészthetőségük is különbözik. Összeállításunk segít eligazodni a sokféle gabonafajta között.
Gabonafélék összesítése
Durumbúza:
Kemény szemű búza, nagy fehérje- és sikértartalommal*. A durumbúza sikérjének kiváló minősége miatt jó alapanyaga a tésztakészítésnek.
Köles:
Az egyik legősibb kultúrnövényünk. Ásványi anyag tartalma a többi gabonához képest nagy. Kalciumot, vasat, és linolsavat (esszenciális zsírsavat) tartalmaz. Hüvelyesekkel együtt fogyasztva, fehérjéje jól hasznosul.
Hajdina:
Közép-Ázsiából származó gabona. Jó hatással van az emésztésre. Melegítő hatású, kalcium-, kálium-, B-vitamin, és foszfor, vas, réz, cinktartalma jelentős. Jó rutin forrásnak számít, ami védi az érrendszert, erősíti a kötőszövetet, csökkenti a hajszálvérzések kialakulását. Depresszió ellen is hatásos lehet, nyugtató, egyben élénkítő hatású. Sok élelmi rostot tartalmaz, így segíti az emésztést.
Quinoa:
Dél-amerikai származású gabona. Az inkák a „magok Anyjának” tartották. Gazdag fehérjében, szénhidrátban, vitaminokban. B1-, B2-, B3-, C-, E-vitaminokat, béta karotint, valamint kalciumot, vasat, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket tartalmaz. Tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.
Amarant:
Az indiánok eledele volt, mielőtt elterjedt. Magas az esszenciális olajtartalma. Jelentős a fehérjetartalma, mely nagy százalékban (75%) hasznosul, mivel aminosav tartalma harmonikusan kiegyenlített. Rendkívül gazdag kalciumban, vasban, magnéziumban. Glutént nem tartalmaz, így a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Árpa:
A szervezetre hűtő hatást gyakorol az alacsony foszfortartalma miatt, ezért elsősorban nyári fogyasztásra javasolt. B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitaminokat, fehérjét, keményítőt, rostot tartalmaz. Jótékony hatással van a koleszterin szintre, enyhíti a belek gyulladásait. Csak hántoltan használható, mert a korpája kellemetlen a beleknek.
Zab:
Nagy fehérje- és rosttartalommal bír. Gátolja a gyulladást, kivédi az érfal sérülését, gátolja a vérlemezkék érfalra tapadását, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet. B5-vitamint, folsavat, magnéziumot, vasat tartalmaz. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a fáradékonyságot, regenerálja az idegeket, élénkíti az idegrendszert. A népi gyógyászatban a női termékenységre, idegesség és görcsök esetén is használták. Könnyen emészthető, ezért gyerekeknek, időseknek, és gyomor-, és bélbetegségben szenvedőknek is ajánlott. Jódtartalma segíti a pajzsmirigy működését, szilíciumtartalma fénylővé teszi a szemet és a hajat.
Barnarizs:
Gyártásakor nem távolítják el a maghéjat (mint a fehér rizsnél), így megmaradnak benne az értékes anyagok, mint a magnézium, réz, B-vitaminok, rostok.
Bulgur (tört búza):
A bulgur évezredek óta fontos szerepet játszik a közel-keleti táplálkozásban. Készítése során a lehántolt búzaszemeket először megpárolják, majd megfelelő méretűre összetörik. A töret mérete alapján a finomszemcséstől a durvábbon át a fél- és egészmagosig, a bulgur számos fajtáját használják változatos ételek elkészítéséhez. A bulgur a teljes gabonaszemet tartalmazza, a rostban gazdag bulgurkorpát és a tápláló, antioxidánsokban gazdag csírát is (ami a fehér lisztből és a fehér rizsből hiányzik), ezért táplálkozásbiológiai értéke nagyon magas. Rosttartalmat az őrlési fok is befolyásolja: minél durvább a szemcse, annál kedvezőbb a hatása, a szénhidrátok annál lassabban szívódnak fel, és a glikémiás index is alacsonyabb. Magas rosttartalmának köszönhetően sokáig telítettségérzetet biztosít, segíti a bélmozgást, megelőzi a székrekedést. A bulgur B-vitaminban, folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag. Magas folsav tartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása.
A finomított liszt (BL55) a gyártás során elveszíti a rostok kétharmadát, a vitaminok akár 50%-át is. A kenyereknél óvatosan kell bánni az „álbarna kenyerekkel”, mert ezek ugyanúgy BL55-ös lisztből készültek, csak beszínezték őket szép sötétbarnára. A BL55 (finombúzaliszt) azt jelenti, hogy csak a búzamag belsejét őrölték fel hozzá. Mindig olvassuk el a címkéket!
Teljes kiőrlésű búzaliszt: a liszthez a gabonaszem összes alkotórészét felhasználják, a csírát és a korpát is.
Tönkölybúzaliszt: ősi búzafajta, nagy ásványi anyag-, vitamin-, és sikértartalommal. A szervezet jól tudja hasznosítani, aminosav-összetétele kedvező. Könnyen emészthető, foszforban, káliumban, vasban gazdag, Nyugtató hatású, ízületi bántalmakra is kedvezően hat.
Zabliszt: nagy fehérje- és zsírsavtartalommal bír. Könnyen emészthető, nyálkaképző anyagai védik a gyomorfalat. A benne található rostoknak köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet.
Rozsliszt: B- vitaminokat, kalciumot, foszfort tartalmaz, alacsony fehérje- és nátriumtartalmú. Sütéshez a rozslisztet alacsony sikértartalma* miatt érdemes más liszttel keverni. Graham liszt: gyakorlatilag teljes kiőrlésű búzaliszt, mely tartalmazza a mag belsejét, a héját, és a korpát is. A teljes kiőrlésű búzaliszttől csak abban tér el, hogy nagyobb szemcséket tartalmaz.
Kukoricaliszt: kellemes ízű, magas szénhidráttartalommal rendelkezik. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a fogszuvasodás. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
Merjünk újítani és kipróbálni többféle gabonát, ne csak a legelterjedtebb fehér lisztet és fehér rizst fogyasszuk! Táplálkozásunk változatosabbá, és sokkal egészségesebbé tehető, ha többféle hasznos tápanyagot és rostot tartalmazó gabonafajtát fogyasztunk.
This website uses cookies to provide you with the best browsing experience.
Find out more or adjust your settings.
Adatvédelmi áttekintés
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Feltétlenül szükséges sütik
Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.
Google Analytics sütik
A weboldal Google Analytics segítségével olyan névtelen információkat gyűjt össze, mint a webhely látogatóinak száma és a legnépszerűbb oldalak.
A süti engedélyezése honlapunk továbbfejlesztését teszi lehetővé.