Csempészd a céklát a sütibe! Isteni finom, puha és egészséges brownie lesz belőle.
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
- 4 tojás
- 15 dkg nádcukor
- 15 dkg tönkölyliszt
- 1 tk sütőpor
- csipetnyi tiszta só
- 25 dkg főtt, apróra reszelt cékla
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
elkészítési idő:
15 perc + 30 perc sütés
vegetáriánus
Elkészítés:
- A céklát vagy egészben megfőzzük és utána hámozzuk-reszeljük, vagy a nyersen lereszelt céklát kevés vízzel megpároljuk.
- Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Míg melegszik tovább dolgozunk.
- A vajat az összetört csokival gőz fölött, vagy mikróban olvasszuk össze.
- A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd adjuk a nem forró! olvasztott vajas csokihoz.
- Keverjük össze a lisztet, a sót, a sütőport és a fahéjat.
- Végül keverjük össze a nedves és száraz hozzávalókat hozzáadva a céklát is. Ne keverjük túl sokáig, mert száraz lesz a tészta.
- Egy 20×30 cm-es tepsi alját béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát.
- Kb. 25-30 perc alatt süssük meg! Tűpróbával ellenőrizzük. Akkor jó, ha csak néhány morzsa tapad a tűre.
- Ha kihűlt, csokival csíkokat csorgathatunk rá vagy porcukorral szórjuk.
Jó étvágyat!
Miért egyél céklát?
- A cékla kiváló kalcium-, vas-, folsav-, mangán- és szilíciumforrás. Rengeteg A- és C-vitamin is van benne.
- Vérnyomáscsökkentő, értágító hatású ezért gyorsítja a vér szabad áramlását. Céklalével hatásosan és olcsón kúrálhatók a szív- és érrendszeri betegségek.
- Javítja az agy vérellátását, jó hatással van a memóriára, segíti a hatékony tanulást.
- Antioxidáns tartalma segít a rákellenes méregtelenítő kúrákban. Tisztítja a májat, és erősíti a szervezetet.
- Magas rosttartalma segíti az emésztést, rendszeres fogyasztásával megelőzhető a székrekedés.
- Fokozza az izmok oxigénellátottságát, ezáltal az izomszövet épülését és növeli a sportteljesítményt.
- A rómaiak afrodiziákumként fogyasztották, mert a hálószobában nyújtott teljesítményre is kihat.