Érdemes odafigyelni a bélmozgásra és a széklet színére, hiszen mindez rengeteget elárul általános egészségi állapotunkról.

„Amennyiben a bélmozgásaink nem okoznak kényelmetlenséget, valószínűleg semmi gond nincs az egészségünkkel e téren. Ezek egészen finom, de sűrű mozgások, és a széklet a barna és a zöld különböző árnyalataiban játszik” – mondja Dr. Gabriel Neal, a Texas A&M College of Medicine munkatársa.

Amikor az emésztőrendszerbe vírusok és baktériumok kerülnek, a széklet elszíneződhet, valamint hasmenés kialakulhat. Előfordul, hogy a székletbe vér kerül. A vér színe segít az orvosoknak abban, hogy következtetni tudjanak a betegség természetére.

„A bél alsó szakasza fertőződik, a vér piros lesz. Ha fekete vér tűnik fel a széklettel, akkor a vér már oxidálódott, és az emésztőtraktus felső szakaszából érkezik nagy valószínűség szerint. Ez jó eséllyel a gyomor” – teszi hozzá a szakember.

Az sem mindegy, hogy milyen gyakran érzünk bélmozgást. Ha csak heti háromszor, vagy ennél is ritkábban érezzük ezt, akkor jó eséllyel szorulással küzdünk. Ha viszont felnőttként heti hat alkalomnál többször van bélmozgásunk, az szintén kóros lehet.

Érdemes figyelni, történik-e változás a bélmozgásban és a székelési ritmusunkban, ezek ugyanis különféle betegségek előhírnökei is lehetnek. A fájdalmas székelés sosem normális, ilyen esetben mindig fontos mielőbb orvoshoz fordulni.

Forrás: Medipress

Teszteld emésztőrendszered az Emésztőrendszer gyorsteszttel!
A gyorsteszt képes kimutatni a rejtett, szabad szemmel nem látható vért is a székletből, ami komoly elváltozások előjele is lehet.