Antibiotikum-kúra előtt teszteld a CRP-szinted!

Egy egyszerű vérvizsgálat segít felismerni, hogy adott időpontban zajlik-e bakteriális eredetű gyulladás a szervezetedben.

A CRP (C-reaktív protein) egy májban képződő fehérje, mely mikroorganizmusok, baktériumok, gombák, paraziták felszíni molekuláihoz kötődik. A vér CRP- szintje fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására alkalmas.

8 mg/l alatti CRP-szint esetén akut vagy krónikus gyulladás szinte kizárható. Ha gyulladás van a szervezetben, a CRP-szint igen gyorsan akár több tízszeresére, százszorosára is emelkedhet, viszont ugyanilyen gyorsan csökken is, ha a gyulladás megszűnik. Kutatások már évtizedekkel ezelőtt arra kerestek választ, hogy a CRP-szint hogyan függ össze a bakteriális, illetve a vírusos eredetű megbetegedésekkel. Ammenyiben a CRP- szint alapján beazonosíthatók a bakteriális fertőzések, elkerülhető a felesleges antibiotikum-kúra.

Egy 1985-ös kutatás során 176, vírusos eredetű légzőszervi megbetegedéssel diagnosztizált gyermeket, valamint 97, bakteriális fertőzéssel kezelt gyermeket vizsgáltak.  A vizsgálat szerint emelkedett (> 40 mg/l) CRP-értékek a bakteriális fertőzések esetében jellemzőek, de időnként előfordulhatnak vírusos megbetegedések esetén is.

Egy amerikai kutatás tíz évvel később már bizonyította, hogy a megemelkedett CRP-szint bakteriális, nem pedig vírusos fertőzésekhez kapcsolódik. A kutatás során 1989 és 1991 között akut középfülgyulladásban szenvedő, 3 hónapostól 7 éves korú, egyébként egészséges gyerekeket vizsgáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy azokban az esetekben, ahol bakteriális fertőzés (is) jelen volt, szignifikánsan magasabb a CRP értéke; ahol kizárólag vírusos eredetű volt a fertőzés, a CRP szintje nem ért magas szintet.

Mikor szedjem be az antibiotikumot?

Az antibiotikum- kúra megkezdése mindig nehéz kérdés. Régóta ismertek az antibiotikumok, különösen a bélflórát érintő káros hatásai, viszont az elhúzódó bakteriális fertőzések komoly szövődményekhez is vezethetnek. Ebben az esetben viszont csak az antibiotikum segít! A vér CRP- szintje megmutatja, ha nem érdemes tovább halogatni az antibiotikum beszedését.

Döntsd el a CRP-szint gyorsteszttel otthon, 10 perc alatt, hogy szükséges-e az antibiotikum-kúra!