Tápanyagban gazdag, erőt adó reggeli vagy uzsonna értékes összetevőkből.
Hozzávalók (4 adag):
- 3 dl hajdina
- 1 csipet tiszta só
- 1 ek nádcukor (vagy pici sztívia)
- fahéj
- 4-5 alma reszelve (ha nem zavar, a héját is belereszelheted)
- 1,5 dl mák őrölve
- méz
elkészítési idő:
20 perc
fogyókúrás
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
vegetáriánus
Elkészítés:
- A hajdinát szűrőben átmossuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel, sóval, édesítővel és fahéjjal feltesszük főni. A fahéj nem feltétlen szükséges bele, de elveszi a sokak által nem kedvelt hajdina-illatot főzés közben.
- Amíg a hajdina fő, lereszeljük az almát. Nálunk bevált módszer, hogy az almát alapos mosás után negyedeljük, magházát eltávolítjuk, és belsejével a reszelő felé fordítva kireszeljük a húsát a héjából. Persze Te aprítógépet is használhatsz.
- A mákot kávédarálón pici barnacukor hozzáadásával megőröljük. A frissen őrölt mák összehasonlíthatatlanul finomabb a készen kapható darált máknál. Ráadásul így az értékes mákolaj is benne marad.
- Nincs más hátra, mint összekeverni a megfőtt hajdinát, a mákot és az almát. Tálaláskor mézzel édesíthető.
Jó étvágyat!
Miért együnk mákot?
- Mert rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz: B1, B2, B3, B6, E vitamin, kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium, magnézium.
- Mert kiváló csonterősítő.
- Mert jó hatással van a vérkeringésünkre és a szívműködésre, segít megelőzni a trombózis és az embólia kialakulását.
- Mert támogatja az idegrendszert.
- Mert béltisztító hatású.