Tápanyagban gazdag, erőt adó reggeli vagy uzsonna értékes összetevőkből.

Hozzávalók (4 adag):

  • 3 dl hajdina
  • 1 csipet tiszta só
  • 1 ek nádcukor (vagy pici sztívia)
  • fahéj
  • 4-5 alma reszelve (ha nem zavar, a héját is belereszelheted)
  • 1,5 dl mák őrölve
  • méz
elkészítési idő
elkészítési idő:
20 perc
fogyókúrás
fogyókúrás
gluténmentes
gluténmentes
tejmentes
tejmentes
tojásmentes
tojásmentes
vegetáriánus
vegetáriánus

Elkészítés:

  • A hajdinát szűrőben átmossuk, majd kétszeres mennyiségű vízzel, sóval, édesítővel és fahéjjal feltesszük főni. A fahéj nem feltétlen szükséges bele, de elveszi a sokak által nem kedvelt hajdina-illatot főzés közben.
  • Amíg a hajdina fő, lereszeljük az almát. Nálunk bevált módszer, hogy az almát alapos mosás után negyedeljük, magházát eltávolítjuk, és belsejével a reszelő felé fordítva kireszeljük a húsát a héjából. Persze Te aprítógépet is használhatsz.
  • A mákot kávédarálón pici barnacukor hozzáadásával megőröljük. A frissen őrölt mák összehasonlíthatatlanul finomabb a készen kapható darált máknál. Ráadásul így az értékes mákolaj is benne marad.
  • Nincs más hátra, mint összekeverni a megfőtt hajdinát, a mákot és az almát. Tálaláskor mézzel édesíthető.

Jó étvágyat!

Miért együnk mákot?
  • Mert rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz: B1, B2, B3, B6, E vitamin, kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium, magnézium.
  • Mert kiváló csonterősítő.
  • Mert jó hatással van a vérkeringésünkre és a szívműködésre, segít megelőzni a trombózis és az embólia kialakulását.
  • Mert támogatja az idegrendszert.
  • Mert béltisztító hatású.