Az ivóvíz a legfontosabb élelmiszerünk!

Az ivóvíz az egyetlen, semmi mással nem helyettesíthető élelmiszer. Amíg étel nélkül hetekig képesek vagyunk életben maradni, folyadék nélkül néhány napig bírnánk. Bármilyen hihetetlenül hangzik, testtömegünk 50-70%-át alkotja víz.

A víznek feladatokat kell elvégeznie a szervezetedben, amelyek közül a legfontosabb a sejtek és a teljes anyagcsere működésének fenntartása. Ide tartozik még a hasznos élelmiszerek szállítása, valamint a tested által nem hasznosítható káros, méreganyagok illetve salakok elszállítása. Minimum 2,5-3 liter tiszta vizet érdemes innod ahhoz, hogy egészséges maradj vagy egészséges legyél.

Kezdd a napot egy pohár tiszta vízzel!

Szervezeted kb. fél liter vizet veszít alvás közben és a méreganyagok felhalmozódása is ilyenkor a legintenzívebb. Épp ezért az energikusságod megőrzése érdekében minél hamarabb érdemes pótolni ezt a folyadékveszteséget. Azért, hogy valóban meglegyen a naponta javasolt 2,5-3 liter folyadék, tudatosan törekedned kell a rendszerességre.

Gyakori hiba, hogy csak akkor iszunk, ha szomjasnak érezzük magunkat. Ilyenkor a méreganyagok sem tudnak kiürülni a szervezetedből. A szomjúságérzet már vészjelzés a szervezeted részéről, a célja pedig nem más, mint a súlyos folyadékvesztés megelőzése.

Figyeld meg, ha tudatosan elkezdesz inni, akkor egyre szomjasabbnak érzed magad. A fokozott folyadékbevitel hatására hígabb lesz a véred, a víz elkezd folyamatosan kiürülni a szervezetedből és ezáltal rengeteg méreganyagot mos ki. Kevésbé leszel fáradékony, sőt sokszor a délutáni fáradtságnál sem kávét kellene innod, hanem egy nagy pohár tiszta vizet.

Mennyire tiszta víz a csapvíz?

Annak ellenére, hogy a vezetékes víz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, a szervezetedet feleslegesen megterhelő oldott anyagokat tartalmazhat. A fertőtlenítésére klórt használnak, amely amellett, hogy az élvezeti értékét csökkenti, az emberi test sejtjeinek sem tesz jót. A vizelettel gyógyszer-, hormon- vagy akár drogmaradványok is kerülhetnek a szennyvízbe, melyek az átfogó víztisztítási mechanizmusok ellenére is átjuthatnak a csapvízbe.

Mit okozhatnak ezek a szervezetben?

A fogamzásgátlók hormonmaradványai a csapvízben a férfiak spermium számának drasztikusan lecsökkenését okozhatják. Ezt számos kutatás is alátámasztja. Több kutató, köztük Ceizel Endre genetikus professzor szerint is reális a veszély. A női szervezetbe bekerülő plusz női nemi hormonok elsősorban várandósság ideje alatt veszélyesek, mert a fiú magzatokban hormonális elváltozásokat okozhatnak.

Mi a helyzet az ásványvízzel?

Az ásványvíz mentes a klórtól és a gyógyszer- vagy hormonmaradványoktól, de a csapvíznél általában sokkal több szervetlen ásványi anyagot tartalmaz. Hogy ez miért rossz? Mert a tested ezeket az anyagokat nem tudja hasznosítani. Ezzel szemben a szerves kötésben előforduló ásványi anyagokat igen, amelyek vitaminokhoz, vagy növényi folyamatokhoz kapcsolódnak.

A sok-sok szervetlen ásvány, amit az ásványvízzel megiszol, meszesedéseket és lerakódásokat okozhat a testedben.

Tisztítsd meg a vizet otthon, gazdaságosan a LAICA vízszűrő szettel vagy mobil vízdesztilláló készülékkel!