Minden, amit a bélflórád egészségéért tehetsz!

Ha a bélflórád egészségesen működik, fel sem tűnik, de ha nem, akkor nagy ramazúrit tud csapni a testedben. Számos olyan tünetet okozhat, amiről először talán nem is gondolnád, hogy bélrendszeri gondok állnak a hátterében.

A bélflórád egyéni, mint az ujjlenyomatod

A bélflórát cirka 500 baktériumfaj alkotja. A bélcsatorna születés utáni, kezdeti bakteriális benépesülése fontos a nyálkahártyák immunrendszerének kialakulásában. Az életkor előrehaladtával mindenkiben kialakul egy saját egyensúlyi állapot, ami teljesen az egyénre jellemző, és időben állandónak mondható. A baktériumflóra fő szerepe a kórokozókkal szembeni védelem, valamint az immunrendszer segítése.

Mi boríthatja fel bélflórád egyensúlyát?

– A helytelen táplálkozás

A sok finomított liszt, cukor, zsiradék fogyasztása mellett kevés rost, félkész, kész ételek, szénsavas üdítők ivása és a kevés folyadékbevitel vezethet a bélflóra egyensúlyának felborulásához.
A megfelelő bélflóra egyik titka a helyes táplálkozás. A fruktóz (egyfajta cukor), a mesterséges édesítők és a cukoralkoholok (pl. xilit, ami szintén alacsony kalóriatartalmú édesítő) nagy mennyiségű fogyasztása azt eredményezi, hogy a bélben élő baktériumok másként alkalmazkodnak az életkörülményekhez. Ez a változás pedig megzavarja a jóllakottsági jelzéseket és az anyagcserét. Ha azt veszed észre, hogy folyamatosan fáradt vagy, és életmód változtatás nélkül felszedtél jó pár kilót, akkor valószínűleg lelassult az anyagcseréd.

– Antibiotikumok, fogamzásgátlók, gyulladáscsökkentők

Akár hasmenéses fertőzést is okozhat az antibiotikum-kezelés. Az antibiotikumok ugyanis nem válogatnak: kiirtják a jótékony bélbaktériumokat is, ez pedig a káros baktériumok elszaporodását okozhatja. A kezelések alatt és után is mindenképp törekedj a bélflóra helyreállítására!

– Gyomor-, bélbetegségek (máj- és epebetegségek, fekélyek, fertőzések)

Az emésztőrendszer bármelyik részének betegsége megzavarja a táplálék emésztésének nagyon finoman szabályozott folyamatait. Ráadásul a jótékony baktériumok erre különösen érzékenyek. Emésztőrendszeri betegségnél fordíts különösen nagy figyelmet a bélflórád támogatására!

– Vegyszerek, tartósítószerek, festékek, élelmiszer adalékanyagok

Az olyan táplálékkal bevitt vegyületek, amelyek bontására az évmilliók során nem készült fel a szervezet, a jellemzően kártékony és a bélflórában eredetileg kis számban előforduló baktériumok vagy gombák elszaporodásához vezetnek, ami felborítja az egyensúlyt. Lehetőség szerint kerüld a félkész vagy ízfokozókat, mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételeket!

– Stressz, gyász, depresszió, szorongás, labilis idegrendszer

Az emésztőrendszerben élő baktériumok és a szorongás közti kapcsolatra több kutatás is felhívja a figyelmet. Az APC Microbiome kutatói például a baktériumok és a mikroRNS-ként (miRNS) ismert molekulák közti összefüggést vizsgálták. A miRNS-ek nem megfelelő működése lehet a felelős stresszhez fűződő pszichés betegségek kialakulásáért, például a szorongásért is. Tehát a megfelelő bélflórával a pszichés egészségedet is segítheted.

– Táplálékallergia, ételérzékenység

A táplálékallergiák és az ételérzékenység különböző fajtái más-más módon befolyásolják a bélflóra összetételét. Az egyik legveszélyesebb az autoimmun eredetű cöliákiás gluténérzékenység, ami többek között a bélfal áteresztőképességét növeli. Így a bélrendszer és a sejtközi tér anyagai kicserélődhetnek, ami nagyon ártalmas a bélflórára nézve (is). Tartós hasi panaszok (puffadás, hasmenés, görcsök) esetén ellenőrizd, hogy van-e ilyen betegséged!

– Mozgásszegény életmód

Aki keveset mozog, annak az emésztése lassul és ennek következményeként felhalmozódnak a méreganyagok. A bélflóra összetétele is átalakul ilyenkor. A hasznos, pozitív baktériumok elkezdenek pusztulni, a helyüket káros baktériumok, gombák vagy paraziták veszik át. Kutatások szerint a szegényes bélflóra további hatása az elhízás és az immunrendszer gyengesége. Azoknál viszont, akik sokat edzenek, gazdagabb és változatosabb bélflóra figyelhető meg.

A felsorolt tényezők együttesen és külön-külön is okozhatják a bélflóra egyensúlyának felborulását, ami szinte minden szervedre kihat a bőröd felszínétől, a keringési rendszereden át az idegrendszeredig.

Hogyan állíthatod helyre bélflórádat?

A legegyszerűbb hatásos megoldás a szimbiotikumok, azaz probiotikumok és prebiotikumok együttes szedése. A probiotikumok azok a baktériumok és gombák, melyek szájon keresztül bejutva, élve elérik a vastagbelet és ott fellépnek az idegen kórokozók ellen. Emellett a nyálkahártyát alkotó sejtek osztódásának, fejlődésének szabályozását, a maradék tápanyagok megemésztését és rövid szénláncú zsírsavak termelését is végzik.

A prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, melyeket nem tudnak a gyomor és bélrendszer emésztőenzimei lebontani, ezért változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, s ott segítik a jótékony hatású baktériumok szaporodását. Ilyen például az inulin.

Bármennyire is megcsappannak a jótékony baktériumtörzseid, van remény, hiszen a prebiotikumok és a legfontosabb probiotikumok kombinációja segít helyreállítani azt.

A ProbFlora az egészséges bélflóra támogatója. Kapszulánként 7 féle, összesen 2 milliárd baktériumot és táplálékul szolgáló prebiotikumot tartalmaz.  Segít a bélfertőzések megelőzésében, kezelésében, allergiák, bőrkiütések, bélgyulladások esetén, hasi panaszoknál vagy a koleszterin és a vérnyomás csökkentésében is. Akkor is érdemes szedned, ha erősítenéd immunrendszeredet vagy szeretnéd megelőzni a fertőzéseket.

Hogyan tarthatod fenn az egészséges bélflórádat?

– kiegyensúlyozott, változatos zöldség-, gyümölcsfogyasztással

– rostdús és adalékanyagoktól mentes étrendeddel

– bő folyadékbevitellel (nagy része legyen tisztított víz!),

– rendszeres mozgással. (Már napi 20 perc mozgással sokat tehetsz bélflórád egészségéért!)

– és a stressz csökkentésével

A mai világban nem könnyű mindezt betartani. Támogasd meg a bélflórád regenerálását és egészségének fenntartását ProbFlorával!