Biztosan hallottad már ezt a mondatot a gyerekek immunrendszerének erősítése kapcsán. Ma már nem csak nagyanyáink, de az orvosok szájából is gyakran elhangzik.

A bélflóra szerepe az allergia kialakulásában

Minél inkább óvjuk kisgyermekünket a különböző fertőzésektől, annál nagyobb esélyt adunk valamilyen allergiabetegség későbbi kialakulásának.

Mivel a teljes emésztőrendszer a nyirokszövetek és az emberi testben található mikrobák túlnyomó részét egyaránt tartalmazza, a kutatói figyelem középpontjába az emésztőrendszer és a benne zajló folyamatok kerültek, illetve ezeknek is olyan betegségek kialakulásában játszott lehetséges szerepe, amelyek allergiás reakciókat, mint pl. asztmát vagy ekcémát, okoznak.

A csecsemők bélflórája is különböző

A  csecsemők emésztőrendszerének mai mikrobiális összetétele eltérést mutat a néhány évtizeddel ezelőttitől, de nem csak időbeli, hanem földrajzi különbségek is tetten érhetők. Például a mai észt csecsemők bélflórája inkább hasonlít a 30-40 évvel ezelőtti svéd csecsemőkére. Ugyanakkor azonos időben és azonos földrajzi helyen is eltérések találhatók az allergiás reakciókat már, illetve csak később megjelenítő csecsemők emésztőrendszerének mikrobiális összetétele és az egészséges csecsemők között oly módon, hogy előbbiek esetében bizonyos baktériumok aránya csak késve éri el azt a szintet, ami az utóbbiakéban már megtalálható.

Egy kutatásban mesterségesen oltottak be csecsemőket tejsavbaktériumokkal, aminek következtében az ekcéma két éves kor előtti kialakulása a felére esett vissza. Azonosítottak több olyan, az egészséges bélflórában található baktériumtörzset, amelyek elősegítik az immunrendszer számos olyan sejtjének a kifejlődését, amelyek később, az allergiás típusú immunreakciók során szabályozó szerepet töltenek be. Ezen túlmenően az emésztőrendszerben található saját, a nyirokrendszernek is részét képező szövetek és a bélflóra közti interakcióban az immunrendszer mintafelismerő receptorai töltenek be közvetítő szerepet, és az így létrejövő interakció során finomhangolódik az immunreakciók szabályozási képessége.

Probiotikumok és kevesebb fertőtlenítés segítik a bélflóra megerősödését

Nem csak a mikrobák, hanem bizonyos probiotikumok is pozitív hatással bírnak a megfelelő védekező képességekkel rendelkező bélflóra kialakításában. A probiotikum-kúra akkor is hatásos, ha a probiotikumokat nem a csecsemő, hanem a várandós, illetve szoptatós édesanya szervezetébe juttatják.

Az immunrendszer kialakulásának egyik feltétele a bélrendszerben az emberi szövetek és a jelen levő bélflóra közti egészséges interakció. Vagyis az emésztőrendszer korai megismertetése a mikrobák széles skálájával csökkentheti a később kifejlődő allergiás reakciókat, amennyiben ez a találkozás immunválaszt is kivált.

A túlzott fertőtlenítéssel a bélflóra erősödését akadályozzuk, mivel korlátozzuk az immunrendszer és a különböző baktériumok találkozási lehetőségeit. Kapcsolat híján pedig nem tud megismerkedni velük, így védekezni sem ellenük.

Erősítsd meg bélflórád ProbFlora-val!

Kismamaként segítsd gyermeked immunrendszerének megerősödését!