Kicsi, zöld, gömbölyű, és nem zöldborsónak hívják. Mi az?
Ha szereted a kínai ételeket, talán már találkoztál vele. Ha nem, érdemes megismerkednetek egymással.
A mungóbab a kínai orvoslás szerint kiegészíti az eredendő energiát és kiegyenlíti az öt ízt. Nyugtatja az idegeket, eltávolítja a csalánkiütést, hidratálja a bőrt és a hússzövetet, továbbá hosszú ideig ehető. Viszont menstruáció ideje alatt nem tanácsos fogyasztani.
A mungóbab mára a nyugati kultúrákban is elismerést nyert. Igen jelentős rost- és fehérjeforrás. Valamint vitamin- és ásványi anyagtartalma is magas. Ráadásul könnyen felszívódó formában vannak jelen. Legjelentősebb a vas, a C-vitamin és a réz. Ezek egymás hasznosulását is jól segítik. De található még benne kálium, B- és E-vitamin, folsav, magnézium, mangán és foszfor is. Csíráztatva nyersen is megeheted, így még több tápanyaghoz juthatsz. Felhasználás előtt nem szükséges beáztatni, de ha mégis rászánod magad, a főzési időt és a puffasztó hatást csökkentheted vele. Készíthetsz belőle salátát, levest, főzeléket, rizottót vagy pürésítve pástétomot.
Hogy milyen hasznos tulajdonságai vannak?
1. Fiatalon tart
A mungóbabban lévő réz csökkenti a ráncokat és öregedési foltokat. Egyél rendszeresen mungóbabot, és tagadj le 10 évet!
Készíts belőle ápoló bőrradírt:
Porrá őrölt mungóbab+víz=házi bőrradír. Kend fel, hagyd az arcodon 10 percig, majd dörzsöld át, és mosd le. Az eredmény: tiszta, összehúzódott pórusú sima bőr.
2. Segít, hogy egészséges, fénylő hajad legyen
A réz hozzájárul a fejbőr egészségéhez is. Biztosítja a vas, kalcium és magnézium megfelelő felhasználását a szervezetben, valamint segíti a fejbőr megfelelő oxigénellátását. A hajad így fényes, erős és sűrű lesz. A mungóbab hajpakolás készítésére is kiváló:
Mungóbabos természetes hajpakolás készítése:
- Őröld porrá a mungóbabot!
- Keverj hozzá zöldteát, hogy krémszerű legyen!
- Adj hozzá egy kis olívaolajat és/vagy mandulaolajat, majd keverd jól össze!
- Végül kb. 1 teáskanál túróval lazítsd! Kész.
- Kend fel, majd hagyd hatni 10-15 percig! Tovább is maradhat, ha bírod.
A hajpakolás mélyen hidratálja a hajat, a fejbőrt, valamint visszaállítja a fejbőr normál pH értékét. Száraz és korpás hajra is kiváló. Az eredmény: egészséges, fénylő haj.
3. Szabályozza az anyagcserét, méregtelenít
- Magas rosttartalma megkönnyíti a salakanyagok mozgását a belekben, ezzel javítja az emésztést.
- A mungóbab serkenti a keringést, támogatja a méreganyagok kiürülését a szervezetből és megakadályozza a szabadgyökök kialakulását. Méregtelenítő kúrák tökéletes alapanyaga.
- Ha kellemetlen savassággal küzdesz, próbáld ki a mungóbab lúgosító hatását. Segít a szervezet egészséges pH-jának helyreállításában.
4. Lábadozás idején tökéletes tápanyag
Rendkívül könnyen emészthető, így gyomorrontás, lázas állapotok után az ebből készült étel újra erőt adhat. Ráadásul egyszerűen elkészíthető.
5. Szabályozza a vércukorszintet
Mungóbabos fogásokkal hatékonyan szabályozhatod a cukor anyagcseréjét a szervezetedben, így megelőzheted a cukorbetegség kialakulását. Glikémiás indexe alacsony, ezért inzulinrezisztenciával küzdők és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
6. Csökkenti a koleszterinszintet
A mungóbab serkenti az anyagcserét, a keringést, ezáltal csökkenti a koleszterin kialakulását és felgyülemlését az artériákban és hajszálerekben. A mungóbab fogyasztásával a szívbetegségek is távol tarthatók.
7. Szabályozza a vérnyomást
Nagy mennyiségű magnézium található benne, ami kiválóan szabályozza a vérnyomást. A mungóbab segít fenntartani a vérben a magnéziumszintet, ami ellazítja az ereket és csökkenti a magas vérnyomást.
8. Erősíti a csontokat
A mungóbab természetes kalciumpótlásként is fogyasztható. Hozzájárul a csontok egészségéhez, így véd a csonttörések ellen.
9. Egészséges fogínyt biztosít
A kalciumon kívül a mungóbab nátriumban is gazdag. A nátrium a fogak és a fogíny egészsége szempontjából létfontosságú. Megelőzhető vele a fogíny gyulladása, a fogínyvérzés, érzékenység, a kellemetlen lehelet.
10. Serkenti a növekedést
Természetes módon keverednek benne a különböző vitaminok és ásványi anyagok, amelyek serkentik a növekedési hormonok termelését a szervezetben. Gyerekeknek hosszú távú, gyakori fogyasztása nem javasolt. De étrendjük színesítéseként érdemes néha beiktatni.
11. Segít a fogyásban
Ez a zöldség az egyik legegészségesebb választás, ha fogyni szeretnél. 100 gramm mungóbabban ugyanis csak 330 kalória van. Ráadásul sokáig jóllakottnak érezheted magad tőle.
12. Javítja a koncentrálóképességet, éberen tart
A vérben az oxigén szállításához vasra van szükség. A mungóbab gazdag vasban, így támogatja a belső szervek és szövetek, valamint az agy oxigénellátását is. Ha szeretnéd, hogy jobb legyen a memóriád, vagy tartósabban tudj koncentrálni a munkahelyeden, egyél mungóbabból
készült ételt ebédre!
13. Erősíti az immunrendszert, vírusölő hatású
- A mungóbabban lévő vas erősíti az immunrendszert, valamint ellazítja az izmokat és szöveteket, így a vérben lévő anyagok még aktívabbá válnak, a szervezet természetes ereje pedig növekszik, így fel tudja venni a harcot a fertőzésekkel szemben.
- C-vitamin tartalma miatt a mungóbab erős vírusölő. A C-vitamin növeli bizonyos anyagok termelését a vírusok támadása esetén. A mungóbabban lévő vas pedig növeli ezeknek az anyagoknak és a C-vitaminnak a hatását.
- Ezenkívül a mungóbab távol tartja az immunhiányos betegségek kialakulását.
14. Rákellenes hatású
A mungóbab elősegíti a szervezetben a butirát nevű rákellenes anyag termelődését, amivel csökkenti a máj-, gyomor-, vastagbél és méhnyakrák kockázatát.
15. Májvédő
A mungóbabban lévő protein segíti a vörösvértestek bomlástermékének, a bilirubinnak a májon keresztül történő kiürülését. Ezzel hozzájárul a máj és az epe egészségének megőrzéséhez. Májvédő termékekben előszeretettel használják.