Kicsi, zöld, gömbölyű, és nem zöldborsónak hívják. Mi az?

Ha szereted a kínai ételeket, talán már találkoztál vele. Ha nem, érdemes megismerkednetek egymással.

A mungóbab a kínai orvoslás szerint kiegészíti az eredendő energiát és kiegyenlíti az öt ízt. Nyugtatja az idegeket, eltávolítja a csalánkiütést, hidratálja a bőrt és a hússzövetet, továbbá hosszú ideig ehető. Viszont menstruáció ideje alatt nem tanácsos fogyasztani.

A mungóbab mára a nyugati kultúrákban is elismerést nyert. Igen jelentős rost- és fehérjeforrás. Valamint vitamin- és ásványi anyagtartalma is magas. Ráadásul könnyen felszívódó formában vannak jelen. Legjelentősebb a vas, a C-vitamin és a réz. Ezek egymás hasznosulását is jól segítik. De található még benne kálium, B- és E-vitamin, folsav, magnézium, mangán és foszfor is. Csíráztatva nyersen is megeheted, így még több tápanyaghoz juthatsz. Felhasználás előtt nem szükséges beáztatni, de ha mégis rászánod magad, a főzési időt és a puffasztó hatást csökkentheted vele. Készíthetsz belőle salátát, levest, főzeléket, rizottót vagy pürésítve pástétomot.

Hogy milyen hasznos tulajdonságai vannak?

1. Fiatalon tart

A mungóbabban lévő réz csökkenti a ráncokat és öregedési foltokat. Egyél rendszeresen mungóbabot, és tagadj le 10 évet!

Készíts belőle ápoló bőrradírt:

Porrá őrölt mungóbab+víz=házi bőrradír. Kend fel, hagyd az arcodon 10 percig, majd dörzsöld át, és mosd le. Az eredmény: tiszta, összehúzódott pórusú sima bőr.

2. Segít, hogy egészséges, fénylő hajad legyen

A réz hozzájárul a fejbőr egészségéhez is. Biztosítja a vas, kalcium és magnézium megfelelő felhasználását a szervezetben, valamint segíti a fejbőr megfelelő oxigénellátását. A hajad így fényes, erős és sűrű lesz. A mungóbab hajpakolás készítésére is kiváló:

Mungóbabos természetes hajpakolás készítése:
  1. Őröld porrá a mungóbabot!
  2. Keverj hozzá zöldteát, hogy krémszerű legyen!
  3. Adj hozzá egy kis olívaolajat és/vagy mandulaolajat, majd keverd jól össze!
  4. Végül kb. 1 teáskanál túróval lazítsd! Kész.
  5. Kend fel, majd hagyd hatni 10-15 percig! Tovább is maradhat, ha bírod.

A hajpakolás mélyen hidratálja a hajat, a fejbőrt, valamint visszaállítja a fejbőr normál pH értékét. Száraz és korpás hajra is kiváló. Az eredmény: egészséges, fénylő haj.

3. Szabályozza az anyagcserét, méregtelenít

  • Magas rosttartalma megkönnyíti a salakanyagok mozgását a belekben, ezzel javítja az emésztést.
  • A mungóbab serkenti a keringést, támogatja a méreganyagok kiürülését a szervezetből és megakadályozza a szabadgyökök kialakulását. Méregtelenítő kúrák tökéletes alapanyaga.
  • Ha kellemetlen savassággal küzdesz, próbáld ki a mungóbab lúgosító hatását. Segít a szervezet egészséges pH-jának helyreállításában.

4. Lábadozás idején tökéletes tápanyag

Rendkívül könnyen emészthető, így gyomorrontás, lázas állapotok után az ebből készült étel újra erőt adhat. Ráadásul egyszerűen elkészíthető.

5. Szabályozza a vércukorszintet

Mungóbabos fogásokkal hatékonyan szabályozhatod a cukor anyagcseréjét a szervezetedben, így megelőzheted a cukorbetegség kialakulását. Glikémiás indexe alacsony, ezért inzulinrezisztenciával küzdők és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.

6. Csökkenti a koleszterinszintet

A mungóbab serkenti az anyagcserét, a keringést, ezáltal csökkenti a koleszterin kialakulását és felgyülemlését az artériákban és hajszálerekben. A mungóbab fogyasztásával a szívbetegségek is távol tarthatók.

7. Szabályozza a vérnyomást

Nagy mennyiségű magnézium található benne, ami kiválóan szabályozza a vérnyomást. A mungóbab segít fenntartani a vérben a magnéziumszintet, ami ellazítja az ereket és csökkenti a magas vérnyomást.

8. Erősíti a csontokat

A mungóbab természetes kalciumpótlásként is fogyasztható. Hozzájárul a csontok egészségéhez, így véd a csonttörések ellen.

9. Egészséges fogínyt biztosít

A kalciumon kívül a mungóbab nátriumban is gazdag. A nátrium a fogak és a fogíny egészsége szempontjából létfontosságú. Megelőzhető vele a fogíny gyulladása, a fogínyvérzés, érzékenység, a kellemetlen lehelet.

10. Serkenti a növekedést

Természetes módon keverednek benne a különböző vitaminok és ásványi anyagok, amelyek serkentik a növekedési hormonok termelését a szervezetben. Gyerekeknek hosszú távú, gyakori fogyasztása nem javasolt. De étrendjük színesítéseként érdemes néha beiktatni.

11. Segít a fogyásban

Ez a zöldség az egyik legegészségesebb választás, ha fogyni szeretnél. 100 gramm mungóbabban ugyanis csak 330 kalória van. Ráadásul sokáig jóllakottnak érezheted magad tőle.

12. Javítja a koncentrálóképességet, éberen tart

A vérben az oxigén szállításához vasra van szükség. A mungóbab gazdag vasban, így támogatja a belső szervek és szövetek, valamint az agy oxigénellátását is. Ha szeretnéd, hogy jobb legyen a memóriád, vagy tartósabban tudj koncentrálni a munkahelyeden, egyél mungóbabból
készült ételt ebédre!

13. Erősíti az immunrendszert, vírusölő hatású

  • A mungóbabban lévő vas erősíti az immunrendszert, valamint ellazítja az izmokat és szöveteket, így a vérben lévő anyagok még aktívabbá válnak, a szervezet természetes ereje pedig növekszik, így fel tudja venni a harcot a fertőzésekkel szemben.
  • C-vitamin tartalma miatt a mungóbab erős vírusölő. A C-vitamin növeli bizonyos anyagok termelését a vírusok támadása esetén. A mungóbabban lévő vas pedig növeli ezeknek az anyagoknak és a C-vitaminnak a hatását.
  • Ezenkívül a mungóbab távol tartja az immunhiányos betegségek kialakulását.

14. Rákellenes hatású

A mungóbab elősegíti a szervezetben a butirát nevű rákellenes anyag termelődését, amivel csökkenti a máj-, gyomor-, vastagbél és méhnyakrák kockázatát.

15. Májvédő

A mungóbabban lévő protein segíti a vörösvértestek bomlástermékének, a bilirubinnak a májon keresztül történő kiürülését. Ezzel hozzájárul a máj és az epe egészségének megőrzéséhez. Májvédő termékekben előszeretettel használják.